Intelligens krémes

intelligens krémes
intelligens krémes

Intelligens krémes

Bevallom őszintén, mikor hallottam a munkatársnőmtől, hogy mit sütött a hétvégén nem tudtam eldönteni, most csak viccel velem, vagy valóban van ilyen desszert. Mitől lesz az Ő krémese intelligens? Mi olyat tudhat, amit az enyém nem? Az rendben van, hogy az összes műszaki és informatikai cikk, sőt már a legújabb házak is intelligensek, de már az ételeink is itt tartanának?!

Alig vártam, hogy hazaérjek és leüljek a gép elé utána nézni ennek a „csodának”.Annyi receptet találtam, azt sem tudtam melyiket olvassam először. Nagyjából hasonlóak voltak a hozzávalók: tojás, porcukor, vaníliás cukor, liszt, tej, vaj, és só.

A sütemény „intelligenssége” abból adódik, hogy bár a hozzávalókból egy aránylag folyós állagú masszát kapsz, sütés közben három különböző réteggé alakul. Legalul egy zselés, középen egy krémes, felül pedig egy piskótához hasonlító réteget kapunk.

Állítólag elronthatatlan ez az isteni intelligens krémes!

Munkára fel! Próbáljuk ki! 

A recept szerint: 8 tojás sárgáját habosra kell verni 25 dkg porcukorral és 6 csomag vaníliás cukorral. Hozzáadunk 15 dkg felolvasztott vajat, 9 evőkanál lisztet, 1 liter tejet, csipet sót és a kemény habbá vert tojás fehérjét. Óvatosan összeforgatjuk és kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Valóban elég híg az állaga.

A sütésről megoszlanak a vélemények. Van aki hideg sütőbe teszi és először fél órát 200 fokon, aztán fél órát 150 fokon süti.

Olyat is találtam, aki folyamatos 160 fokos hőmérsékleten 1 órán keresztül süti.

Én végül az a megoldást választottam az intelligens krémesem megsütéséhez, hogy a hőfokot 200-ra állítottam és az előmelegített sütőben 15 percig sütöttem, majd visszavettem 150 fokra és 1 órát vártam míg elkészült.

Ez a recept 3 éves gyerekem intelligenciáját sem erőltette meg!

Mi lett a végeredmény?

Egy nagyon könnyű, vaníliás, kicsit madártejre emlékeztető fincsi sütemény ami roppant egyszerűen elkészíthető. A sütési időt türelmetlenül vártuk végig. Vajon lesz-e három rétegünk nekünk is? Igen! Az intelligencia működött! Csak bírjuk kivárni amíg a krémes kihűl és csak utána kezdjük el felszeletelni!